Szülőként időt fordítani önmagadra…..

Sok szülő üres energiatartállyal éli az életét……és az önmagára fordított idő teljesen háttérbe szorul a gyerekek, a háztartás, a munka mellett. Ha azonban a szülőként gondot fordítasz testi, szellemi és lelki szükségleteidre, friss és energikus leszel – bármilyen elfoglalt is vagy egyébként – készen fogsz állni egy újabb kihívásra. 

  • testi egészségünkről való gondoskodáshoz hozzá tartozik a testedzés, alvás, táplálkozás, és hogy pihenőket tartunk, például elmegyünk egy hosszú sétára egyedül, befizetünk egy masszázsra vagy leülünk nyugodtan meginni egy csésze forró teát. 
  • Az érzelmi egészségünkről való gondoskodáshoz sorolhatjuk, hogy időt töltünk a barátainkkal, időt töltünk egyedül, fontossági sorrendet állítunk fel a teendőink között, kreativitást és humort csempészünk a mindennapokba, randizunk a párunkkal/ férjünkkel / feleségünkkel, vagy eltöltünk egy közös estét a barátainkkal. 
  • szellemi egészségünkről való gondoskodásba beletartozik az olvasás, írás, zenehallgatás, a hobbink, vagy egy új dolog megtanulása.
  • lelki egészségünkről való gondoskodás magába foglalja a különböző vallási gyakorlatokat, meditációt, az önkéntes munkát, és azt, hogy saját magaddal foglalkozol, ami a lelkednek jók, pl. : önismeret

Még nagyobb megterhelést jelent az olyan gyermekek felnevelése, akik mentális egészségi vagy valamilyen családi problémával küzdenek, esetleg kihívást jelentő viselkedést mutatnak. Ahhoz, hogy jó kapcsolatot tudj ápolni gyermekeddel, nagyon fontos megtalálnod a módját, hogyan tudsz időt szakítani saját magadra, valamint észrevenni, ha pihenésre van szükséged. Ismered a mondást : ” Először a saját oxigénmaszkját tegye fel”? Nos, ez igaz a gyermeknevelésre is! 

 

ölelés, Kriszti

Előző bejegyzések

Scroll to Top